Hem

Aktuellt

In memoriam

Historik

Fonder

Medlemmar

Styrelse

Länkar

Kontakt

 

Bertil Bokstedt in memorian

Bertil BokstedtFörre operachefen och hedersledamoten Bertil Bokstedt har avlidit. Bertil, som var född i Malmö den 3 april 1919, tillträdde som chef på Kungliga Operan 1971. Till Operan kom Bokstedt 1942 - under Harald Andrés chefstid - där han som repetitör och instuderare fick en mångsidig erfarenhet av hela repertoaren. 1954 utnämndes han till ordinarie kapellmästare och dirigerade bl a de flesta balettpremiärerna under ett 10-tal år men även många operaföreställningar och i samband med turnéer. 1956 blev han även dirigent vid Drottningholmsteatern för att 1967 bli t.f. ledare för föreställningsverksamheten och 1969 teaterintendent för teatern.

1964 blev han studieledare och 1967 planeringschef vid Kungliga Operan. Under Bertil Bokstedts chefsförordnande, som sträckte sig till 1978, fick flera produktioner stor uppmärksamhet, t ex Mästersångarna i Nürnberg i regi av Götz Friedrich, Die Frau ohne Schatten med Birgit Nilsson och uruppförandet av Ligetis Den Stora Makabern.  

- En av Operans absoluta legendarer bland operachefer har somnat in, säger nuvarande operachefen Birgitta Svendén.

Bertil Bokstedt gjorde sig även känd som ackompanjatör till berömda svenska sångare som Jussi Björling och Birgit Nilsson. Bokstedt gjorde också ett flertal grammofoninspelningar, både Nordiska romanser med Birgit Nilsson och Wiener Symphoniker och Svenska romanser med Jussi Björling och Kungliga Hovkapellet.
Han var också anställd som lärare vid Kungliga Musikhögskolan i interpretation och ensemblesång samt orkesterdirigering mellan 1964-66. Vännerna i Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister bevarar Bertil i ljusaste minne.